Zamrzavanje marži i cijene hrane: Na tržištu ništa novo

Bez autora
Feb 15 2011

Odlukom o zamrzavanju marže na osnovne životne namirnice u apsolutnim iznosima zatečenim na nivou od 1. januara ove godine, Vlada Federacije BiH pokazala je apsolutno neznanje i sa stanovišta potrošača nije učinila ništa značajno. Marže na kruh su od 8 posto, a o kojima je riječ u Vladinoj odluci, zamrznute prije godinu. Trgovci se toga nisu pridržavali, niti je inspekcija provjeravala da li je primjenjuju. Umjesto toga, trgovci su na neto cijenu nabacivali marže od 15 do 20 posto i time izvlačili pare iz džepa potrošača. To će se i dalje nastaviti. Kada je u pitanju cijena hljeba, smatra da pekari nemaju prostora za zaštitu potrošača, jer od mlinova kupuju skupo brašno, a oni od uvoznika skupu pšenicu.

Zamrzavanje marži i cijene hrane: Na tržištu ništa novoOdlukom o zamrzavanju marže na osnovne životne namirnice u apsolutnim iznosima zatečenim na nivou od 1. januara ove godine, Vlada Federacije BiH pokazala je apsolutno neznanje i sa stanovišta potrošača nije učinila ništa značajno.

Prvu ocjenu je izrekao u ponedjeljak navečer, dok još odluka nije ni prenoćila, prof. dr. Nikola Grabovac, a drugu je jučer u telefonskom razgovoru za Oslobođenje kazao Alvir Henda, direktor bihaćkog Tehnopeka, koji se trenutno isključivo bavi proizvodnjom hljeba, i bivši mlinar kojeg je u tom biznisu država zaustavila prije desetak godina.

Henda je kazao da su marže na kruh od 8 posto, a o kojima je riječ u Vladinoj odluci, zamrznute prije godinu. Trgovci se toga nisu pridržavali, niti je inspekcija provjeravala da li je primjenjuju.

- Umjesto toga, trgovci su na neto cijenu nabacivali marže od 15 do 20 posto i time izvlačili pare iz džepa potrošača. To će se i dalje nastaviti, tvrdi on.

Kada je u pitanju cijena hljeba, smatra da pekari nemaju prostora za zaštitu potrošača, jer od mlinova kupuju skupo brašno, a oni od uvoznika skupu pšenicu.

Dirigirana kalkulacija

- Jedino spasonosno rješenje u ovoj situaciji bilo bi ukidanje poreza na dodanu vrijednost na kruh, brašno, ulje, mlijeko... i to do kraja godine, dok se tržište ne pospremi i stabilizira. Tek nakon toga trebalo bi odrediti novu visinu PDV-a, kaže Henda.

Dostić smatra da odluka federalne Vlade može biti korisna i za potrošače i za proizvođače. S tim u vezi napominje da je njenim donošenjem uspostavljen dodatni odnos između vlade i proizvođača i pita se: „Šta će se dogoditi ako ovako određena marža proizvođaču donese gubitke?"

- Smatram da bi bolje rješenje bio model dirigirane kalkulacije, pri čemu Vlada, odnosno inspekcija i firme, sagledaju sve troškove, na to dodaju određeni procent i uspostave mehaničku kontrolu, rekao je on.

Na ovaj način Vlada bi imala uvid u troškove i kalkulaciju, pa bi, primjera radi, mogla ograničiti ili smanjiti marže na hljeb, a povećati ih na pecivo i druge pekarske proizvode. Balans mora biti uspostavljen na način da proizvođač ne gubi i po tom osnovu prestao s radom.

- No, kada je, kao sada, u pitanju val poskupljenja, od Vlade se očekuje da smisli ozbiljnije mjere nego što je ova posljednja, zaključio je Dostić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik